vineri, 24 aprilie 2009

Despre "o lume" care "se destrama"



"Tantarul i-a cerut Urechii sa se casatoreasca cu el, iar Urechea s-a tavalit pe jos de ras la aceasta propunere. "Cat crezi ca vei mai trai, il intreba ea. Ai ajuns deja un schelet." Tantarul pleca umilit, si de fiecare data cand trecea pe langa Ureche, se oprea sa-i spuna ca e inca in viata." (p.68)
E una dintre povestile pe care Okonkwo, cel mai puternic barbat al comunitatii, o poarta ascunsa in sine si nu o va scoate decat atunci cand va ramane doar cu el insusi. Okonkwo face parte dintr-o lume in care ordinea si oranduiala fac un corp comun. Individul nu exista decat in si pentru comunitate, este parte al unei structuri si slabirea unui element afecteaza intreaga comunitate. Pare o lume continua, o lume care nu poate fi afectata de nimic, o lume in care fiecare are un rol prestabilit si nimeni nu are voie sa incalce cutumele comunitatii. Ruptura se va produce atunci cand Okonkwo va impusca din greseala un tanar care asista la inmormanterea tatalui sau. Va fi ostracizat, condamnat sa plece din comunitate cu toata familia pe o perioada de sapte ani.
Blestemul insa se arata mai tarziu si are fata alba. Aparitia Omului Alb cu impunerea noilor norme si reguli, cu impunerea noilor zei, va duce la destramarea comunitatii.
Romanul este o perspectiva intrinseca al procesului civilizator al colonialismului.

2 comentarii:

Anonim spunea...

Venirea misionarilor crestini duce la destramarea comunitatii, dar pe de alta parte va contribui la crearea unei alte comunitati. Aceasta noua va fi formata din indivizi apartinand vechii comunitati, insa indivizii marginalizati din cadrul aceleia. ( imi pare rau ca nu mai am cartea- se vorbeste de cei dintai care adera la miscarea misionarilor,iar prin descrierea lor ne este dat si raspunsul la intrebarea de ce ei? ). Si astfel avem de-a face cu o transformare: marginalii devin centrali. Religia crestina vine si pune accent pe valorizarea individului, a unicitatii sale. Individul nu mai exista "in si pentru comunitate"cum ai zis, si ajuge sa existe "in si pentru el" fiindu-si suficient siesi. E foarte interesant cred eu procesul acesta prin care marginalii, cei exclusi ajung sa devina centrul unei comunitati noi. (daca stam sa ne gandim mai bine putem observa asta si in jurul nostru).

Diana spunea...

foarte tare cartea, cristinico